grzybowy kapuśniak z boczniakami :)

piątek, 8 marca 2013


Ten wyśmienity kapuśniak jaki udało mi się wczoraj wyczarować, zawdzięcza swoje walory smakowe głównie bulionowi, który w dużym stopniu nadaje potrawie swój charakter. 
Najwyższe miejsce na podium w tej potrawie, zajmują nade wszystko boczniaki - grzyby o niesamowitych właściwościach zdrowotnych. Obniżają one bowiem, poziom cholesterolu i cukru we krwi, leczą objawy przemęczenia mięśni, ścięgien i stawów. Mają nawet zdolność do niszczenia niektórych komórek nowotworowych. Poza tym są doskonałym źródłem białka (przyswajalnego aż w 70%), zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe, komplet witamin z grupy B, witaminę C, oraz minerały takie jak wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, selen, sód i cynk. Boczniaki zawierają również ergotioneinę - przeciwutleniacz, który chroni nasze komórki przed uszkodzeniem i starzeniem się! Po takiej dawce wiedzy, nie sposób obojętnie potraktować ten dar natury:)
Zupa ta została przygotowana zgodnie z zasadami metabolic balance®


Składniki: 4 porcje
  • 1,5 litra bulionu warzywnego*,
  • 4 ząbki posiekanego w talarki czosnku,
  • 2 szalotki,
  • 500 gram boczniaków,
  • 450 gram dobrej kapusty kiszonej (posiekanej na krótkie nitki),
  • liść laurowy,
  • 4 ziarenka ziela angielskiego,
  • 8 ziarenek czarnego pieprzu,
  • pół łyżeczki utłuczonych ziaren kolendry,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 4 łyżki dobrej oliwy (idealnie spełnia się "Golden Drop")


Wykonanie:

1. Na patelni ceramicznej lub teflonowej podgrzewamy łyżkę oliwy, następnie wrzucamy szalotkę z czosnkiem, prużymy ok. 5 minut, po tym czasie dodajemy pokrojone boczniaki i dusimy kolejne 5 minut.

2. Do dużego garnka wrzucamy posiekaną kapustę, listek laurowy, ziele angielskie, ziarnka pieprzu i zalewamy 2 szklankami bulionu, dusimy na małym ogniu ok. 30 minut, aż kapusta zmięknie.

3. Do garnka z ugotowaną kapustą dodajemy podduszone grzyby z cebulą i czosnkiem, zalewamy resztą bulionu i doprawiamy do smaku, gotujemy na małym ogniu ok. 5 minut.

Kapuśniaczek najlepiej smakuje następnego dnia, gdy przyprawy zdążą dokładnie przeniknąć do potrawy. Podajemy gorący polany dobrą oliwą.

Happy Balanced Meal !







*Bulion Warzywny

Składniki: (2 litry wywaru)
  • 2 cebule posiekane w pióra,
  • 2 pory pokrojone w talarki,
  • 4 łodygi selera pokrojone w kostkę,
  • 4 marchewki pokrojone w słupki,
  • 125 gram świeżych grzybów,pokrojonych na cztery części,
  • 6 ząbków czosnku,
  • 8 łodyg (z liśćmi) kolendry lub pietruszki,
  • 2 listki laurowe,
  • 2 ziarenka ziela angielskiego,
  • 8 ziarenek czarnego pieprzu,
  • szczypta soli i pieprzu do smaku,
  • 2,5 litra wody.
Wykonanie:

1. Dokładnie umyte, a następnie pokrojone warzywa wkładamy do dużego garnka zalewamy zimna wodą i doprowadzamy do wrzenia. Gdy warzywa z wodą się zagotują, zmniejszamy ogień. Gotujemy bulion bez pokrywki, tak aby zawartość płynów się zredukowała do ok 2 litrów, ok. 1,5 godziny.

2. Wystudzony bulion przecedzamy (najlepiej przez gazę). Używając łyżki "wyciskamy" z warzyw cenny i aromatyczny ekstrakt.

Idealnie nadaję się do zup, jak i również w gotowaniu ryżu.

0 komentarze :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...