pyszny omlet ze szpinakiem i zielonymi oliwkami

piątek, 8 marca 2013

Uwielbiam jajka, a zwłaszcza, to co można z nich zrobić :) Moja dzisiejsza fantazja na lunch całkowicie usatysfakcjonowała domowników, pozostało już tylko wspomnienie dobrego smaku i chęć powtórzenia tego w przyszłości :)




Składniki: (1 omlet)

  • 2 jajka,
  • 1 łyżka oleju (rzepakowego lub rzepakowo-lnianego "golden drop"),
  • 1/2 cebuli pokrojonej w kostkę (ok.45 gram),
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekanego,
  • 80 gram szpinaku (świeżego lub mrożonego - liście),
  • 1/4 ostrej papryczki pokrojonej w kostkę (opcjonalnie),
  • 4 zielone oliwki pokrojone w talarki,
  • szczypta świeżo utartej gałki muszkatołowej,
  • sól, pieprz do smaku.

Wykonanie:


1. Na patelni z powłoką teflonową lub ceramiczną rozgrzewamy ok. 2 łyżeczek oleju, dodajemy cebulkę, czosnek i ostrą papryczkę. Dusimy ok. 3 minut, następnie dodajemy szpinak (mrożony uprzednio rozmrażamy), dusimy kolejne 3 minuty mieszając od czasu do czasu. Ściągamy patelnie z ognia i czekamy aż warzywa przestygną.





2.  Do dużej miski wbijamy jaja i za pomocą trzepaczki dość intensywnie ubijamy. Dodajemy warzywa z patelni, doprawiamy przyprawami i mieszamy delikatnie całość. W międzyczasie rozgrzewamy patelnie z 1 łyżeczką oleju.

3. Wlewamy masę jajeczno - szpinakową na patelnie i pieczemy pod przykryciem na małym ogniu ok. 3-5 minut. Następnie przy użyciu szerokiej łopatki, przewracamy omlet na drugą stronę i ponownie zapiekamy, ok. 2 minut.



4. Prosto z patelni transportujemy nasz omlet na talerz, dekorujemy talarkami oliwek, listkiem pietruszki lub inna jadalną przyprawą/zieleniną :). Osobiście uwielbiam bardzo bardzo pikantne dodatki, więc raczej nie odmawiam sobie kilku kropel tabasco ;).


2 komentarze :

  1. whiness pisze... :

    Świetny :) Taki zdrowy warzywny placuszek - idealny na śniadanie lub kolację!

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...